Så här startar du eget företag som sjuksköterska

Sjuksköterskor utför ett viktigt jobb I samhället och det är därför viktigt att de uppskattas på det sätt de förtjänar – såväl i form av lön som i respekt. Det har länge debatterats huruvida sjuksköterskor verkligen erbjuds en lön som är mödan värd men allt fler sjuksköterskor tar nu saken i egna händer och startar helt enkelt eget företag inom sjukvård.

Att starta eget företag som sjuksköterska är idag en möjlighet för alla så länge de har en examen i yrket. Inom ett yrke där man traditionellt sett endast haft en möjlighet som arbetsgivare kan det dock kännas något nervöst för en del människor. Man vill inte förlora den trygghet man haft som anställd.

Hur går man till väga?

Det bästa och även enklaste sättet är att helt enkelt starta en enskild firma och genom denna arbeta som underkonsult för andra bemanningsföretag. Just denna typ av företag är numera norm på en marknad där kommunen och landsting som arbetsgivare ofta inte lever upp till den standard som dagens sjuksköterskor förväntar sig och förtjänar. Bemanningsföretagen tillhandahåller professionella sjuksköterskor till vården. Detta kan vara sjukhus, kliniker och inom hemtjänsten för att nämna några och behovet av denna typ av arbetskraft är skriande stort. Många sjuksköterskor väljer idag en av dessa två alternativ och jobbar antingen för ett bemanningsföretag som eller så tar de beslutet att starta eget företag som sjuksköterska.

Vilket är då det bästa alternativet om man väljer mellan att starta eget som sjuksköterska eller att arbeta direkt i ett bemanningsföretag? Det finns som med det mesta för- och nackdelar med de två alternativen och här kan du läsa mer om dessa.

  • Fördelarna med att starta eget företag som sjuksköterska är att du kan göra avdrag för diverse saker du använder i jobbet så som exempelvis datorn och mobiltelefonen. Detta kan på många sätt vara avgörande för att du skall kunna starta upp och driva företaget framåt på ett framgångsrikt sätt. Du kan också bestämma precis med vilka du vill arbeta och styra dina tider helt själv vilket kan kännas extra bra om man exempelvis har familj och barn som behöver en hemma på vissa tider på dygnet. På Medlease erbjuder vi en bra lösning för dig som är intresserad av att arbeta som underkonsult.
  • Det negativa är att du måste ha ett helt annat ansvar för din egen ekonomi. Det finns många lagar och regler som måste följas – allting måste bokföras, du måste fakturera för att få lön och du måste alltid lämna in preliminära inkomstdeklarationer för att skatten ska bli rätt. Dessutom måste du tänka på saker som att teckna egna försäkringar och även se till att din tjänstepension registreras som den skall. Kort sagt kan man säga att du själv är din egen arbetsgivare och med detta kommer stort ansvar.

Den som tycker det låter som för mycket arbete kan istället välja en annan lukrativ lösning och arbeta direkt för oss på Medlease. Medlease sjuksköterskebemanning erbjuder en smart paketlösning för dig som är sjuksköterska och intresserad av att välja en ny väg inom ditt yrke. En del sjuksköterskor känner sig dock tveksamma till att våga ta en annan väg och överge kommun och landsting som arbetsgivare. Genom att få svar på deras frågor kan dock även de känna sig trygg med att välja bemanningsföretag som arbetsgivare. Vilka är då fördelarna med att välja denna lösning istället för att starta eget företag som sjuksköterska?

Fördelar med att arbeta direkt för ett bemanningsföretag

  • Medlease ser till att du som sjuksköterska och en av våra medarbetare har alla försäkringar du behöver för att känna dig trygg. Detta är extra viktigt i ett yrke där man arbetar med människor och även har en del lyft och andra fysiska uppgifter.
  • Dessutom lägger vi undan för din tjänstepension vilket gör att du även kan känna dig trygg inför framtiden som pensionär. Du får alltid uppdaterad information om din pension och dess utveckling och kan vi frågor ställa dem direkt till en expert.
  • För en extra bra känsla får du dessutom en personlig konsultchef du kan kontakta när som helst via telefon eller mejl för att bolla frågor med inför eller under pågående uppdrag. Detta kan kännas extra tryggt då det alltid finns frågor och tankar som kommer upp när man påbörjar en ny anställning.

Lönenivåerna i bemanningsföretag ligger långt över de som erbjuds inom kommun och landsting där det idag helt enkelt inte är möjligt att tjäna lika mycket per månad som man gör som hyrsjuksköterska. Baserat på dessa fakta kan man konstatera att man i slutändan tjänar rent ekonomiskt på att jobba direkt för ett bemanningsföretag. Sjuksköterskor har i och med intåget av dessa företag numera stora möjligheter att få en bra lön, goda villkor inom sitt yrke, trygghet och en löneutveckling som visar respekt för det hårda jobb de gör. Helt enkelt ett liv med mer livskvalitet.

starta eget2